Czekolada biała

Biała czekolada cieszy się niesamowitą popularnością w cukiernictwie. Jej wyjątkowy smak i wiele możliwości stosowania sprawiają, że coraz więcej osób sięga po takie wyroby. Pamiętaj, żeby wybierać wyłącznie wysokiej jakości produkty, ponieważ na pewno sprawdzą się w przypadku Twoich wypieków.

Biała Czekolada
Poznaj smak białej czekolady

Biała czekolada niesamowicie rozpływa się w ustach i wyróżnia się pod względem mnogości zastosowań. W przeciwieństwie do innych tego rodzaju wyrobów, biała czekolada nie zawiera proszku kakaowego, ale masło kakaowe. Stąd też jej charakterystyczny smak. Zazwyczaj w produkcji używa się dodatkowych aromatów, na przykład wanilii. Można się spotkać z wieloma różnymi odmianami czekolady powstałej na bazie masła kakaowego, dlatego na pewno uda Ci się znaleźć odpowiednią wersję dla siebie.

Zobacz teraz!

Biała czekolada - dlaczego warto?

Zastanawiasz się, dlaczego warto skorzystać z białej czekolady? Można ją wykorzystać na wiele sposobów. Przede wszystkim używa się jej do tworzenia przekąsek czy dekoracji np. ciastek. Sprawdza się także w ramach polewy na tort etc.

Z tego powodu cieszy się sporym uznaniem w cukiernictwie. Dodatki w postaci białej czekolady są bardzo dobrym sposobem na zwiększenie atrakcyjności wyrobu, co jest wskazane na przykład przy tworzeniu tortów.

Wysoka jakość składników

Smak białej czekolady zależy oczywiście od jakości stosowanych składników. Standardowo formuła zawiera cukier, tłuszcz kakaowy oraz mleko w proszku. Dzięki temu zyskuje się nuty śmietankowe. Często dodaje się aromat waniliowy, który tym bardziej wzbogaca smak produktu końcowego.

Wysokiej jakości składniki sprawiają, że biała czekolada jest nie tylko smaczna, ale też prosta w obróbce i można ją np. szybko roztopić, co jest wskazane podczas robienia fondue. Warto wspomnieć, że wg polskiego prawa biała czekolada powinna mieć co najmniej 20% masła kakaowego. Najwyższej klasy produkty to kuwertury, czyli modele mające w składzie 32-39% tłuszczu kakaowego - wyróżniają się wyższym połyskiem, a także charakterystycznym trzaskiem przy łamaniu.

Dobre opinie

Karolina: Kupuję większe zestawy białej czekolady, ponieważ dość często używam jej w mojej cukierni. Stosuję ją zarówno w przypadku robienia polewy, ale też mniejszych czekoladek np. na święta. Wybieram wyłącznie sprawdzone produkty, ponieważ zależy mi na jak najlepszym smaku wyrobów ;)

Janek: Zwykle nie potrzebowałem większej ilości białej czekolady, ale postanowiłem do oferty dodać słodkie fondue i muszę powiedzieć, że klientom niesamowicie się spodobało. Polecam serdecznie!

Dominika: Korzystam z białej czekolady dość często i muszę powiedzieć, że odkąd wybieram produkty wyższej jakości, smak wypieków poprawił się, co zostało też odnotowane przez moich klientów i bliskie osoby, które są testerami :) Szczególnie polecam białą czekoladę o wyższej zawartości masła kakaowego.